ESPAI DE TÈCNICA ALEXANDER PER A MÚSICS

 

Classes individuals i en grups reduïts de

TÈCNICA ALEXANDER PER A MÚSICS

inscripcions a partir de setembre 2010

Professora: Mireia Mora i Griso
Professora de Tècnica Alexander. Titulada superior de violí.
Professora a l'E.S.M.U.C. Membre fundadora d' A.P.T.A.E.


Classes adreçades a:
* Músics instrumentistes, cantants, directors de cor i d'orquestra, intèrprets i professors.


amb l'inscripció a 6 sessions individuals, REGAL D'UN LLIBRE SOBRE LA T.A.


Informació i inscripcions:
Tel.: 93 589 23 25

 

 

La Tècnica Alexander aplicada als músics -

Tant els músics instrumentistes com els directors d'orquestra, els actors o els ballarins tenen en el propi cos un dels principals mitjans d'expressió de les seves respectives professions. Així, per exemple, quan un músic toca un instrument està fent servir les mans i els braços, però també la respiració, l'atenció cap al seu entorn (altres membres de la formació, el públic), l'esquena, les cames, els peus, el coll...: totes les parts del cos estan interactuant entre elles. Malgrat això, molt sovint els músics estan tan pendents de les parts del cos que estan directament involucrades en l'execució musical (mans i braços en el cas dels violinistes, llavis en el dels instrumentistes de vent) que s'obliden d'escoltar la resta del cos.
Si un violinista té molèsties a l'espatlla, no ha de ser necessàriament l'espatlla la única causant del dolor: és molt probable que la persona estigui encongint la part lumbar de l'esquena. Si un director d'orquestra nota rigidesa en el moviment dels braços no en seran els braços la única causa, sinó que probablement estarà fent excesssiva força a les cames. I si un pianista té mal de cervicals molt probablement no està utilitzant l'esquena adequadament per seure.
La tècnica Alexander ens ajuda a percebre més i a ser més conscients del que estem fent amb el nostre cos a l'hora de tocar. Ens ajuda a distingir entre tensions necessàries i innecessàries, i a partir d'aquí podem aprendre a prevenir l'utilització d'aquests patrons de tensió que sovint s'adopten a l'hora de fer música i que interfereixen en el funcionament natural del cos i restringeixen la coordinació, la atenció, la respiració i el moviment del cos.
En paraules de P. Maddams, director de la Royal Academy of Music de Londres: "La Tècnica Alexander dóna confiança i presència davant del públic... el 99% dels casos de músics professionals amb problemes tan físics com psíquics poden ser reestablerts gràcies a la Tècnica Alexander. És per això que considerem crucial la seva ensenyança a l'Academy; els dóna una eina de per vida." Patrick maddams, Director de la "Royal Academy of Music" Londres.

 

La Tècnica Alexander per a músics intèrprets
Entrevista a Mireia Mora i Griso