Mireia Mora, violinista i especialista en Tècnica Alexander – MENORCA, dilluns 29 de juny de 1998
“Moltes vegades posem més tensió o esforç en el moviment que fem del que realment és necessari”, diu la professora.
Durant el passat cap de setmana, organizat per l’associació Iniciatives per la Música, s’ha dut a terme a Alaior per primera vegada un curs d’introducció a la tècnica Alexander. S’ha desplaçat a Menorca la professora Mireia Mora, violinista i especialista en l’esmentada tècnica, davant l’interès de diversos sectors d’artistes de la illa per a conèixer una mica millor aquesta especialitat. Tenim el gust de conversar amb ella i ens explica un poc en què consisteix.
– Alexander era un actor d’origen australià que va viure a principis del segle XX. Era molt conegut i gaudia de prestigi per representar obres teatrals, principalment de Shakespeare, basades en monòlegs. Prest va començar a tenir problemes de veu i havia de deixar les representacions perquè es quedava completament afònic. Després de consultar metges especialistes que no li resolien el problema, es va decidir a investigar-ne les causes per ell mateix. Alexander es va adonar que era alguna cosa que ell mateix feia el que interferia en la seva veu.
– Com arribà a dita conclusió?
– Va veure, per exemple, que aixecava les espatlles, tensava el coll i aspirava aire amb molt d’esforç. Feia servir unes pautes a les actuations que li provocaven més tensió de la necessària i el bloquejaven. Llavors va començar un estudi rigorós d’autoobservació i experimentació amb el seu cos i els seus moviments. D’aquí sorgeix el que avui anomenam tècnica Alexander. És una tècnica de relaxació en activitat. S’aprèn a estar actiu utilitzant el mínim d’esforç possible. Moltes vegades posem més tensió o esforç en el moviment que fem del que realment es requereix, de tal manera que més que ajudar, interferim l’eficàcia i lleugeresa del moviment.
– Podem treure’n beneficis, d’aquesta tècnica?
– Els beneficis són una millor coordinació i facilitat de moviment del cos, millora de la respiració, la circulació sanguínia i l’eficàcia en l’activitat. Es tracta de la reeducació de l’ús que fem de nosaltres mateixos i de la relació cos-ment. Els beneficiats del seu aprenentatge són, principalment, cantants, actors de teatre, músics… de tal manera que s’ha convertit en assignatura obligada del pla d’estudis a centres d’ensenyament artístics a la majoria de països europeus.
– Com ha respost la gent a aquesta iniciativa?
– Molt bé, hi ha gent amb ganes de fer coses i aprendre noves formes d’avançar amb tècniques que s’afegeixen als seus coneixements. Davant la bona acollida, Iniciatives per la Música té previst que aquesta activitat, com d’altres que realitza, tengui continuïtat durant el curs que ve i per tal d’aprofundir en la tècnica Alexander d’una manera seriosa, es demanarà a diverses entitats que contribueixin en les despeses. Les persones interessades en el tema es podran adreçar a l’Espai Rotger.